Mistä tunnistat laadukkaan kasvomaskin

Mistä tunnistat laadukkaan kasvomaskin

Laadukkaan kasvomaskin tunnistaa näistä kahden kirjaimen ja EN -koodin yhdistelmästä.

Kasvomaskien käyttö on muuttunut arkipäiväiseksi asiaksi julkisilla paikoilla, kaupoissa, julkisissa kulkuneuvoissa ja paikoissa jossa kohdataan muita ihmisiä. Kasvomaskien tarjonta on tänä keväänä monipuolisempaa kuin aiemmin, mutta kuluttajalla saattaa herätä kysymys; ovatko kaikki kasvomaskit laadultaan samanlaisia? Tässä artikkelissa kerromme miten voit varmistaa, että kasvomaskit ovat testattuja ja täyttävät eurooppalaisen standardin vaatimukset.


Mikä on kasvomaski?

Kasvomaski on yleensä kuitukankaasta tai kankaasta valmistettu maski, joka asetetaan tiiviisti kasvoille ehkäisemään hengitystieroiskeiden leviämistä. Kasvomaskin tarkoitus on suodattaa omaa uloshengitysilmaa, ei niinkään sisäänhengitettyä ilmaa. Hengityssuojaimet puolestaan suodattavat sisäänhengitettyä ilmaa. Kasvomaskeilla suojataan muita ihmisiä mahdollisilta taudinaiheuttajilta. Kasvomaskeja on erityyppisiä suojaustasoltaan ja valmistusmenetelmiltään. Kerromme tässä artikkelissa suu-nenäsuojaimiksi kutsuttavista kasvomaskeista.

Kasvomaskeja voidaan kutsua suu-nenäsuojaimiksi kun ne täyttävät lainsäädännön vaatimukset terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista. Tällainen kasvomaski täytyy rekisteröidä lääkinnälliseksi laitteeksi.

Suu-nenäsuojaimia voi hankkia kuka tahansa omaan käyttöön


Näistä merkinnöistä tunnistat, onko kasvomaskisi testattu

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin on kertonut Iltalehden uutisessa, että hänen mielestään olisi hyvä suositella yleisesti hyvälaatuisten suojainten käyttöä. Harlin suosittelee suosimaan kirurgisia maskeja, eli suu-nenäsuojaimeksi kutsuttavia maskeja, jotka täyttävät eurooppalaisen standardin EN 14683 mukaiset vaatimukset.

Hyvälaatuisen ja laadukkaan maskin voi tunnistaa siitä, että maskin pakkauksessa on CE-merkintä ja merkinnän yhteydessä EN 14683 -koodi. Tällöin tuote täyttää eurooppalaisen standardin EN 14683:2019 vaatimukset.

Kirurginen kasvomaski eli suu-nenäsuojain on rekisteröitävä myös 1 luokan lääkinnälliseksi laitteeksi. Ilman rekisteröintiä valmistaja ei voi käyttää CE-merkintää. 


Minkälainen kasvomaski on hyvä?

Hyvän ja laadukkaan kasvomaskin tunnistaa pakettiin merkitystä CE-merkinnästä ja sen yhteydessä olevasta EN 14683 -koodista. Lisäksi paketeissa on myös muita merkintöjä, jotka kuvaavat kirurgisen kasvomaskin luokituksia.

Kasvomaskien tyypit

  • Luokka I tarkoittaa suu-nenäsuojainta, joka asetetaan käyttäjän kasvoille, jotta hän ei tartuta muita.
  • Luokka II tarkoittaa suu-nenäsuojainta, jota käytetään leikkaussaleissa ja muissa lääketieteen tarkoituksissa. Suojaa käyttäjää hengitystie-eritteiltä.
  • Luokka IIR tarkoittaa suu-nenäsuojainta, joka täyttää luokan II kriteerit, mutta suojaa käyttäjäänsä suurella paineella lähteviltä roiskeilta. 

Verkkokaupassamme myytävät Kingfa sininen IIR kirurginen kasvomaski ja Kingfa musta IIR kirurginen kasvomaski, ovat molemmat luokan IIR kirurgisia kasvomaskeja. Hintatasoltaan kirurgiset kasvomaskit ovat nyt edullisempia kuin esimerkiksi viime keväänä. Tämä johtuu paremmasta saatavuudesta.

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.